mail@urok-ua.com

«Астрономічний Брейн-ринг» між 11 класами

Автор: вчитель фізики та астрономії Киричок Анастасія Вікторівна

Киричок Анастасія Вікторівна«Астрономічний Брейн-ринг» між 11 класами. Позакласний захід, присвячений тижню фізики та астрономії. Турнір між 11 класами.


 

Тема: «Астрономічний Брейн-ринг» між 11 класами

Мета заходу: повторити, узагальнити й розширити знання про космос, про Всесвіт.

Завдання: розвиток творчих здібностей учнів і вміння самостійно знаходити матеріал з теми, обробляти його розвиток пізнавального інтересу до предмету.

Виховна задача: вчити учнів знаходити щось нове, цікаве, захоплююче, виховувати повагу один до одного, гордість за радянських і російських космонавтів, вчених, виховання патріотизму.

Практичні завдання: Вивчення історії космонавтики, узагальнення знань про космонавтів і планетах сонячної системи.

Вступне слово вчителя: Добрий день шановні старшокласники, оскільки цей тиждень присвячений тижню фізики та астрономії, а 12 квітня відмічають день космонавтики, то сьогоднішній урок ми проведемо з вами у вигляді турніру між 11 класами, по закінченню якого ми виявимо переможців, які отримають грамоту у підтвердження своїх знань .

Цей брейн-ринг буде складатися з декількох етапів, на кожному з яких буде озвучене завдання, яке ви маєте якнайшвидше виконати, розв’язати і дати правильну відповідь .

Але на початку вам потрібно поділитися на команди і вибрати капітана. Кожна команда придумує собі назву. Правильні відповіді будуть занесені до таблиці і в кінці нашого турніру ми підрахуємо бали.

Отже починаємо нашу подорож до країни Астрономія

Завдання 1 (тести, від кожної команди по 1 учаснику виходять до дошки і записують правильну відповідь, 1 правильна відповідь 1 бал)

1. Слово «комета» в перекладі з грецької мови означає:

А. Мандрівна зоря.
Б. Холодне тіло.
В. Хвостата зоря.
Г. Волохата зоря.
Д. Льодова зоря.
Відповідь. Г.

2. Скільки великих планет обертається навколо Сонця?

А. 5.
Б. 7.
В. 8.
Г. 9.
Д. 10.
Відповідь. В.

3. Туманність Андромеди складається з:

А. Газу.
Б. Пилу
В. Зір.
Г. Планет.
Д. Комет.
Відповідь. А; Б; В; Г; Д.

4. Астрономічними одиницями вимірюються:

А. Маса планет.
Б. Відстань до планет.
В. Відстань до зір.
Г. Розміри зір.
Д. Відстань до комет.
Відповідь. Б; Д.

5. У центрі геліоцентричної системи світу знаходиться:

А. Гелій.
Б. Земля.
В. Сонце.
Г. Марс.
Д. Галактика.
Відповідь. В.

6. На якій відстані від нас знаходиться одна з найближчих до Землі галактик, яку можна побачити в Україні неозброєним оком?

А. 100 св. р.
Б. 20 000 св. р.
В. 300 000 св. р.
Г. 2 млн. св. р.
Д. 10 млн св. р.
Відповідь. Г.

7. Г. Галілей відкрив:

А. Планету Уран.
Б. Супутники Юпітера.
В. Фази Венери.
Г. Плями на Сонці.
Д. Гори на Місяці.
Відповідь. Б; В; Д.

8. Що вивчають астрономи за допомогою спектрів?

А. Хімічний склад планетних атмосфер.
Б. Температуру зір.
В. Магнітні поля на Сонці.
Г. Швидкість галактик.
Д. Масу планет.
Відповідь. А; Б; В; Г.

9. Скільки зір можна побачити одночасно на небі неозброєним оком?

А. 100 000.
Б. 10 000.
В. 6000.
Г. 3000.
Д. 500.
Відповідь. Г.

10. Що астрономи розуміють під словом «Всесвіт»?

А. Нашу Галактику.
Б. Усе, що ми бачимо в космосі за допомогою найбільших телескопів.
В. Зорі, галактики, ту¬манності, пульсари, квазари та чорні діри.
Г. Усі космічні тіла, що знаходяться за межами нашої планети.
Д. Усе суще, що знаходиться на Землі й за її межами.
Відповідь. Д.

Завдання 2 (Питання з поясненнями, працюють всі учасники команди , відповідає 1 учасник , 1 правильна відповідь – 1 бал. Вчитель зачитує питання , хто першим підніме руку має право відповідати першими, якщо відповідь не вірна право відповідати переходить наступній команді.)

  1. Що означає слово «астрономія»? (Наука про зоряні закони)
  2. Коли був запущений 1 космічний супутник Землі? (4 жовтня 1957 р.)
  3. Коли американські астронавти вперше ступили на поверхню Місяця? (У липні 1969 р.)
  4. Скільки зірок у Сонячній системі? (Одна – Сонце)
  5. З якою наукою тісно пов’язана астрономія? (З фізикою)
  6. Основний астрономічний прилад для спостережень. (Телескоп)
  7. Доказом чого є зміна дня і ночі на планеті? (Обертання Землі навколо осі)
  8. В якому напрямку обертається наша Земля? (Із заходу на схід)
  9. Що означає слово «зодіак»? (Коло тварин)
  10. Назвіть дату весняного рівнодення. (21 березня)
  11. Що означає слово «космонавтика»? (Кораблеводіння)
  12. Як називається космічний транспорт? (Ракета)
  13. Хто є основоположником космонавтики? (Ціолковський)
  14. Назвіть дату першого пілотованого людиною космічного польоту? (12 квітня 1961 р.)
  15. Скільки планет у сонячній системі? (8)
  16. Основний науковий метод вивчення небесних тіл в астрономії? (Спостереження)
  17. Однакові полярний і екваторіальний радіус Землі? (Ні, екваторіальний довшим на 21 км)
  18. Що таке галактика? (Система зірок і скупчень)
  19. Найближча до Сонця планета…(Меркурій)
  20. Хто був першим космонавтом Землі? (Ю. А. Гагарін)
  21. Кого називали Головним Конструктором в нашій країні? (С. П. Королева)
  22. Назвіть дату літнього сонцестояння. (22 червня)
  23. У якому сузір’ї розташована Полярна зірка? (Мала Ведмедиця)
  24. Назвіть природний супутник Землі. (Місяць)
  25. Що таке «зеніт»? (Найвища точка над головою)
  26. Що означає слово «планета»? («Блукаюча»)
  27. Яка планета була відкрита тільки в 1930 році? (Плутон)
  28. Скільки всього сузір’їв на небі? (88)
  29. Яку планету назвали в честь бога війни? (Марс)
  30. Скільки всього існує зодіакальних сузір’їв? (12)
  31. Назвіть космонавта, який вперше вийшов у відкритий космос. (Олексій Леонов)
  32. Якогось вченого під страхом тортур інквізиції змусили зректися своїх поглядів? (Галілео Галілея)
  33. Яка ближче планета до Сонця: Уран або Сатурн? (Сатурн)

Завдання 3 (Практичне. Працюють в групах з картою зоряного неба) На дошці написані координати зірок північної сфери зоряного неба, завдання команд знайти якій зірці належать ці координати,або за назвою зірки знайти її координати. )

Схилення 150 сходження 10 год 15 хв (Альфа Лев)

Схилення -150 сходження 6 год 40 хв (Альфа В. Пес)

Схилення 130 сходження 17 год 35 хв (Альфа Змієносець)

(Альфа Щуки) сх. -130 сходження 18 год 35 хв

( Альфа Орел) сх. 70 сходження 19 год 45 хв

( Бета Кит) сх. -130 сходження 0 год 40 хв

Завдання 4 (Розмістити в правильній послідовності планети Сонячної системи. Капітан команди визначає учасника який буде біля дошки виконувати це завдання. (хто пешим та без помилок виконує це завдання отримує 3 бали. Назви планет надруковані на карточках у 2-х екземплярах)).

Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.

Завдання 5 (Знайти на карті зоряного неба певне сузір’я, на карті яку команди бачать перед собою показати,правильно розміщення сузір’я ( 2 б за кожну правильну відповідь))

  • Мала Медведиця
  • Оріон
  • Діви
  • Волопас
  • Лев
  • Водолій

Завдання 6 ( До дошки запрошуються по 1 учню від команди, які отримують завдання на листочку «розмістити в хронологічній послідовності такі визначні події «:

  • запуск першого штучного супутника Землі
  • політ собаки Лайки
  • початок дослідження Місяця
  • перший політ людини в космос
  • початок дослідження Венери
  • політ першої жінки-космонавта
  • початок дослідження Марса
  • перший вихід людини у відкритий космос
  • запуск першої довгострокової орбітальної станції
  • спільний радянсько-американський політ за програмою «Союз» – «Аполлон»

Завдання 7. Слово вчителя : І так поки журі підраховує бали і визначає переможця, ми трішки з вами відпочинемо і повідгадуємо астрономічні загадки.

  1. Летить жар-птиця, хвостами пишається КОМЕТА
  2. Нехожена доріжка, посипана горошком ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ
  3. За високою дорозі йде бичок Місяць круторогий
  4. Чверть млинця, то підлога млинця, то вся сторона МІСЯЦЬ
  5. З якого ковша не п’ють, не їдять, а тільки на нього дивляться? Велика ведмедиця
  6. сині стелини золотими цвяхами приколочены НЕБО І ЗІРКИ

Підсумки конкурсу . Оголошення переможців.

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(2 оцінки. Рейтинг публікації: 5 з 5)
77

А що ви думаєте про цю публікацію? Чи була вона для вас корисною?

Авторизуватись з допомогою: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Один коментар

  1. Приємно бачити професійне зростання колеги. Розробка сподобалась своєю інформативною насиченістю, різноманітністю конкурсів. Я думаю, що розробка виграла б, якщо її доповнити іллюстративним матеріалом (плакати або презентація), музичним оформленням.